Често задавани въпроси за резолюцията 960H

Често задавани въпроси за резолюцията 960H

Атор: admin Категория: Видеонаблюдение Дата: 2016-05-31 Прочитания: 2177 Коментари: 0

С бързото развитие на пазара за видеонаблюдение се появяват много нови технологии и съответно много въпроси от страна на клиентите. Резолюцията 960H стана една от най-разпространените в последно време, засягаща стандартната аналогова технология.

С тази статия ще се опитаме да внесем повече яснота относно формата на резолюцията и нейните предимства.

Какво е 960H?

   960H е името на най-новия формат на предаваното изображение при обикновените ДВР-и и камери. Преди него  D1 беше най-високата разделителна способност, която поддържаха  аналогови охранителни камери. Резолюцията D1 е с 704 х 480 пиксела и 4:3 съотношение, което  не е широкоекранен формат.

   Тук идва и основната разлика между двете. 960H представлява  960 х 480 пиксела и използва 16:9 съотношение, което е широкоекранен формат и почти всички съвременни телевизори и монитори го  използват.

   Широкоекранният образ дава възможност за по-добър поглед върху предаваната картина и съответно по-високо качество. Записът на 960H резолюция на всички канали заема повече пространство на твърдия диск, но съчетан с охранителни камери с висока резолюция ви дава гаранция за високо качество.

   Изображенията по-долу сравняват  960H и D1, чрез тях може да придобиете реална представа какво е предимството на новата резолюция.


Осигуряват ли 960H камерите по-голямо видео покритие от другите камери за видеонаблюдение?

   Обръщаме внимание на този въпрос, тъй като клиентите започнаха да се интересуват – щом е по широкоекранен форматът това значи ли, че камерата ще има по-голям ъгъл на виждане?

   Ъгълът на виждане на охранителна камера се определя от размера на лещата и размера на сензора на изображението. Почти всички камери за видеонаблюдение използват 1/3-инчов сензор, но обективите се различават.

   В горните изображения, се използва 3.6мм обектив. Същественото е друго, въпреки че образът на 960H е по-широк от този на D1, на картината се вижда едно и също. По-широк формат не означава по-широк зрителен ъгъл.

Предимствата на 960H

– Висока резолюция на запис:

Охранителните  камери и DVR-и способни да записват при тази резолюция осигуряват висококачествени изображения, които са 34% по-големи от D1 и повече от 500% по-големи от CIF.

– По-добро качество на изображението:

   Записването на по-големи изображения осигурява по-голямо количество детайли на картината. Изображенията са по-остри и е по-лесно да се направи разграничение между обекти, които са близо един до друг.

–  Реален образ:

   960H създава широкоекранна картина, което означава че не е необходимо да се разпъва образа, за да се побере на  широкоекранен телевизор или монитор.

– Лесен за ъпгрейд:

960H резолюцията при видеорекордерите и при камерите използва една и съща технология за пренос на видео като всички по-стари аналогови системи. За да си обновите изградената система за видеонаблюдение няма да е нужно да сменяте и окабеляването.

960H камерите и DVR рекордерите са напълно съвместими с всички устройства с по-ниска резолюция от същия клас техника.

Появиха се и видеорекордери с AHDL резолюция, за да няма объркване ще кажем и няколко думи за нея. AHDL е междинна резолюция между 960H и 720P, но не отговаря на новият AHD стандарт при охранителните камери и ДВР-и, на него ще обърнем внимание в отделна статия.

Единственото което бихме Ви посъветвали е да държите на високото качеството ако сте решили да правите инвестиция във видеонаблюдение. То ще ви се отплати многократно в бъдеще.