Ъгъл на видимост при охранителните камери – как да изберем най-подходящия?

Ъгъл на видимост при охранителните камери – как да изберем най-подходящия?

Атор: admin Категория: Видеонаблюдение Дата: 2016-05-31 Прочитания: 14053 Коментари: 0

Написали сме немалко статии относно камерите за видеонаблюдение – как да ги изберете правилно или на какви параметри да обърнете внимание. Поради зачестилите въпроси от страна на наши клиенти,  днес ще обърнем специално внимание на една характеристика при избора на камери и това е определянето ъгъла на видимост.

Той е пряко свързан с фокусното разстояние на обектива /в мм/ и размера на матрицата. Разясненията по тази тема са важни, защото една от грешките на потребителите е неправилното съобразяване на обектива с конкретната цел. Имали сме клиенти, които директно поръчат дадени камери без да ни обяснят за какво ще се използват и в последствие се оказва, че е необходимо да ги сменим. За да се избегнат тези неудобства и за двете страни е важно да се консултирате със специалист предварително. Има значение камерата с какъв обектив е ако искате да наблюдавате двора си или разплащателно гише в магазин например.

   Ъгълът на видимост или размерът на наблюдаваната област се определят от големината на обектива – това е пряко свързано и с мащабирането на картината. На пазарът се предлагат камери с фиксиран обектив /3.6, 6, 8, 12мм/ и с вариофокален (променлив) /4-9мм, 2.8-12мм/.

   Колкото по-малък е размерът на обектива, толкова по-широко е полето на обхват, тоест ъгъла на „виждане“, съответно картината има панорамен изглед. И обратно, по голямото фокусно разстояние/мм/ предлага по стеснен ъгъл и детайлна картина.

   Повечето камери се предлагат с фиксиран 3.6мм обектив, който е предназначен да осигурява приблизително 72 градуса зрителен ъгъл.

На снимката може да видите разликата между 3.6 и 6мм обектив.

охранителна камера

   За да разберете кой обектив, какъв ъгъл на виждане има в цифрово изражение може да видите таблиците, който са направени за камери с 1/3“ /най-разпространената/ и 1/4″ матрица.

   Показваме тези таблици, защото клиентите често питат за точните параметри, в числа. Но това не винаги може да създаде зрителна представа каква е разликата. Ако искате да имате такава за нас по-добрият вариант е да разгледате снимките по долу.

   На тях може да видите какъв е ъгъла на видимост при различни размери на обектива, от различно разстояние.

Ако имате нужда от охрана на дома и искате да наблюдавате и задния двор например, охранителна камера с 3.6мм обектив би била много подходяща, защото има по-широк ъгъл и обхваща по-голяма територия на наблюдение. Но ако сте решили да охранявате колата си, която стои на улицата, входната врата или само гаража е добре да изберете камера с 6мм, 8мм или 12мм обектив – зависи от разстоянието между камерата и обекта.

   Разбира се ако не сте сигурни кой са „най-подходящите милиметри“ или планирате в бъдеще да сменяте местоположението на камерите, най-добият избор е камера с вариофокален обектив /променлив фокус/. Тези камери ви дават гъвкавост относно обектите, който сте решили да охранявате.

   Препоръчваме ги за монтаж над разплащателни гишета в магазини и офиси, тъй като в повечето случаи там се акцентира на паричния поток и е по-трудно да се определи необходимото фокусно разстояние.

   Във всеки случай най-добрия избор може да направите ако се консултирате със специалист. Горещо ви препоръчваме да го правите винаги когато закупувате видео техника.

   Фирма ДонСофт разполага с компетентни технически лица, които могат да помогнат и да ви предоставят полезна информация. Възползвайте се!!!