Вариофокални камери – какво представляват?

Вариофокални камери – какво представляват?

Атор: admin Категория: Видеонаблюдение Дата: 2020-03-04 Прочитания: 3264 Коментари: 0

Търсенето на охранителни камери онлайн може да отнеме много време. На пазара се предлага голямо разнообразие. Понякога на обикновения клиент може да му е много трудно да направи избор, основавайки се на характеристиките на една камера, особено когато те са много сходни. Има много спецификации, на които трябва да се обърне внимание.  Днес ще разгледаме разликата между монофокален и варифокален обектив. Голяма част от нашите клиенти са задавали въпроса – какво всъщност представлява една вариофокална камера?  За това ще разясним малко по-подробно тези понятия.

Охранителните камери с вариофокален обектив са специално проектирани да работят на различни фокусни разстояния. Тези видове камери се различават от камерите с фиксиран обектив, който не може да се регулира. Често препоръчваме вариофокални  камери на нашите клиенти, когато не са сигурни за разстояние и ъгъл на наблюдение или искат да наблюдават определена област като каса в магазин или разплащателно гише.

Съществуват няколко характеристики на обектива според, които може да изберете подходящата за вас камера за видеонаблюдение.

Фокусно разстояние

По принцип всяка камера се нуждае от обектив. Фокусното разстояние, което определя зрителното поле и увеличението на образа се измерва в милиметри. Колкото по-малка е стойността на милиметрите, толкова е по-широк ъгълът на наблюдение, но изображенията заснети в този изглед се появяват в по-малък мащаб.

И обратното, колкото по-голям е един обектив в милиметри, толкова по-малък ще е зрителният ъгъл /ще се вижда по-малка площ/, но заснетите обекти ще бъдат приближени и увеличени.

Широко  разпространените камери на пазара обикновено се предлагат с вграден обектив с определена стойност. Това са така наречените монофокални / fixed/ лещи. Основното при тях, е че каквото и да е фокусното разстояние /3.6, 4, 6 или 12мм/, то не може да се регулира. Тук идва и основното предимство на вариофокалния обектив, той има множество фокусни разстояния, които могат да се настройват ръчно според обстановката. Повечето камери с фиксиран обектив се предлагат с широк ъгъл на виждане. Ако на вас ви е необходима камера за видеонаблюдение с 11мм обектив или ще трябва да отделите много време за търсене или да си вземете Variofocal камера.

Голяма свобода  за корекция

Охранителните камери с променлив фокус и зуум дават повече свобода по отношение на пригодяването на камерата към различна среда. Те са особено подходящи в случаите когато има възможност да премествате камерите в последствие или когато се нуждаете от различен изглед от камерите в различни ситуации. Вариофокалните лещи предоставят две възможности за настройка.  Може да увеличите или намалите обектива /ZOOM/ и след това да го фокусирате. Това позволява да монтирате камерата и в последствие да я настроите според областта за наблюдение, без да е нужно предварително да имате точна представа какъв обектив е необходим. Трябва да отбележим разбира се, че този вид камери изискват и по-голяма инвестиция на средства. Но системата за видеонаблюдение изградена от една или повече вариофокални камери предоставя голяма гъвкавост и мобилност, което в някой случаи е особено важно.

Една и съща охранителна камера може да се използва за различни цели и наблюдение без да се променя нейното местоположение. Вариофокалните камери за видеонаблюдение най-често се предлагат с два диапазона на обхват – 4-9мм и 2.8-12мм. Изборът зависи от конкретните ви изисквания, към това,  какво трябва да „вижда“ камерата.

Ако не сте сигурни за точното разстояние и обхват на охраняемата зона или може да ви се наложи да променяте зрителното поле, или предвиждате да премествате камерите в бъдеще, най-добрият избор за вас е камера за видеонаблюдение с вариофокален обектив.

И накрая ако все още имате колебания – консултирайте се със специалисти, занимаващи се съсинсталиране на видеонаблюдение.

Онлайн магазин ДонСофт разполага с голямо разнообразие от камери за видеонаблюдение и квалифицирани специалисти, които могат да Ви помогнат в избора!